A jóga, a tajcsi és a csikung, illetve egyéb mozgásmeditációs formák legfőbb pozitív hatása

A rendszeres mozgás, testgyakorlás pozitív élettani hatásairól nap mint nap hallunk minden média csatornán, illetve láthatjuk, hallhatjuk személyes történet megosztások alapján. Röviden, felsorolás jelleggel összefoglalva e hatások:

  • vérkeringés javítása,
  • jobb emésztés,
  • kiválasztási rendszer működésének javítása, méregtelenítés
  • szebb bőr
  • rugalmasabb és sok esetben – de nem minden formánál, – izmosabb test
  • jobb kondíció, nagyobb fizikai tűrőképesség
  • jobb közérzet
  • szellemi frissitő hatás
  • nagyobb stressztűrő képesség
  • immunrendszer erősítő, betegség megelőző hatás

Természetesen lehetne folytatni, illetve részletezni a listát, e cikkben azonban a kevésbe ismert ám legalább ilyen fontos hatásokra szeretnénk rávilágítni, kifejezetten a jóga, tajcsi (tai-chi), a csikung (chi-kung) és bármely más, mozgásmeditációs forma, – pl. transztánc, – gyakorlására vonatkoztatva.

yoga-241609_1280A jóga egy összetett ősi rendszer,sokféle irányzattal,  amelyek fizikai része általában nem csak testgyakorlást, hanem pl.komplex életmód előírásokat is tartalmaz. Jelen cikkben nem foglalkozunk sem az utóbbi témával sem a jóga szellemi irányzataival.
Mi történik amikor egy jógacsoportban, vagy otthon az egyes pózokat gyakoroljuk, vagy éppenséggel mozdulatsorokat, dinamikus jógagyakorlatokat végzünk? A gyakorlás során figyelmünk a mozdulatokra, a tartásra, a belső érzetekre és a légzésre irányul. Folyamatosan tágítjuk a határainkat fizikai értelemben, amikor pl. megfigyelünk egy feszülést, teljesen átéljük az érzetet, elfogadjuk, majd fokozatosan tovább nyújtunk. Legközelebb azt tapasztalhatjuk, hogy már könnyebben tudjuk ugyanazt megcsinálni és esetleg még tovább tolhatjuk a fizikai képesség határainkat. Idősebb korban egy idő után aztán lehet, hogy a további ”tágulás”, fizikai fejlődés már nem lehetséges, sőt a fizikai folyamatokat a jógában – és más téren is – inkább az összehúzódás jellemzi. Érdemes lenne ekkor leállni a gyakorlással? Egyáltalán nem, mert egyrészről a fizikai képesség csökkenés vagy az esetleges egészség romlás jelentősen lassulhat a gyakorlás nélküli állapothoz képest, másrészt a megfigyelő elfogadással új lelki dimenzió erősödhet fel.( E dimenzióról fogok még bővebben szólni alább, ez lényegében cikkem kiemelt mondanivalója.) Egyszóval a jóga, éppúgy mint a következőkben röviden, bemutatott tajcsi gyakorlása fiatal és idős korban is abszolút ajánlott.

A tajcsi és a csikung is eredetileg távolkeleti harcművészeti alapokkal rendelkezik, előbbi ma is  létezik harcművészeti ágként is, ám ami még elterjedtebb, az az egészségvédő gyakorlás, melyet  sokmillió ember végez világszerte.
tai chi 2Miért ilyen népszerű ez a mozgásforma? Könnyű, nem megerőltető, idősek által is kivitelezhető,     lassú mozdulatokból áll, melynek során a megfelelő formában – alapvetően hasi – légzést  összehangolják az adott irányú, ívű és sorrendű mozdulatokkal. Helyenként feszítés-lazítás, valamint vizualizáció is része a gyakorlásnak. Léteznek tajcsi formagyakorlatok, általában 24,    48, 108 darabszámú mozdulatelemből összerakva.
Mi történik a tajcsi vagy a csikung gyakorlása során? A mozdulatok kivitelezésére figyelünk, valamint a jógához hasonlóan a légzésre, az érzetekre, az energia áramlására a testben.

A kitartó gyakorlás olyan meglepő eredményeket, gyógyulásokat is eredményezhet, mint pl. valamely allergia megszűnése. Ez utóbbit magam is megtapasztaltam, mikor mintegy 10 évvel ezelőtt néhány havi tajcsi gyakorlással három éve tartó szénanátha típusú allergiámnak sikerült véget vetni.

Léteznek egyéb némi egyszerűsítéssel mozgásmeditációnak is nevezhető mozgásformák, mint pl. a transztánc, vagy egyszerűen az önfeledt, belső késztetéseknek engedő táncolás. Igazából még a kötött mozdulatokat tartalmazó, manapság divatos különböző táncos edzésformák, mint a Zumba, vagy akár a társastánc is válhatnak egyfajta mozgásmeditációvá, de csak akkor, ha a mozdulatok beidegződése miatt azok megvalósítása már nem köt le külön figyelmet – azok szinte „maguktól”, automatikusan történnek- , így a figyelem befelé, az érzetekre, a puszta megélésre tud irányulni.

Mi a közös, a lelkünkre is erősen ható dimenzió a befelé figyeléssel végzett testgyakorlásban, különösen az említett mozgásformákban? Az, hogy ilyenkor kikapcsolunk a mindennapok zajából, az elme lecsendesedik.  Teljesen a jelenben vagyunk, az itt és mostban, nincs múltbeli történetek mesélése, elemzése, minősítése, nincs jövőre vonatkozó tervezés, lehetséges forgatókönyvek gyártása és értékelése. E gondolat szünetekben, az éppen aktuális pillanat megélése során egy kapu nyílik bennünk, amelyen át az Élet frissessége, feltöltő energiaárama tölt be bennünket. Regenerál és gyógyít.

meditáció tengernélValójában  a lehető legjobb életminőség elérése szempontjából mindig a MOSTban kellene lennünk, figyelő, ítélkezés nélküli, elfogadó állapotban, csendes és békés érzékelőként, megtapasztalóként. Ha pedig ekkor gondolatok jönnek, azok nem addigi életfilmünk megtekintéseként, elemzéseként, vagy jövőre való kivetítéseként, hanem a lényegi természetünkből, a Tudatból, Magasabb Intelligenciából fakadó inspirációkként, illetve azok feldolgozásaként érkeznek.

A MOSTban, a jelen pillanatban lenni nem csak befelé figyeléssel lehet, bár kétségtelenül ez a könnyebben megvalósítható aktív, azaz választásunktól függő módszer. Sokszor a külső, gondolkozás nélküli figyelem is az Élet teljesebb élményét adja. Ha éltél már át katarzist pl. egy gyönyörű zene, látvány, film jelenet, színdarab nyomán, akkor érted miről beszélek. Igazából bármi, egy látszólag apró dolog is csodálatos jelenlét élményt kiváltó dolog lehet, főként ha már megtapasztaltad korábban a MOSTban beáramló örömöt, belső békét, szeretetet, mindennel való egység érzetet.

Török Zoltán
személyes- és csapathatékonyság fejlesztő tréner, tanácsadó
alternatív mozgás és masszázsterapeuta
MOST Közösség koordinátor

Legközelebbi intenzív MOST megtapasztalást segítő programunk, a MOST Közösség június 19-21. elvonulása, egy szép és szeretettel töltött helyszínen, a piliscsévi Kelemen Majorságban. A részletekről itt tudsz tájékozódni: MOST Közösség elvonulás 2015. június 19-21.

Author: Zoltán

Leave a Reply