Home A jó és a rossz hullámai

A jó és a rossz hullámai

A jó és a rossz hullámai

A jó és a rossz hullámai

Mi az ami sosem változik, amíg a „hétköznapi” tudatosságodban maradsz?

Az érzelmi hullámvasutad. A jó és rossz, egyszer fent egyszer lent állandó hullámzása. Nincs megnyugvás, öröm bebiztosítás, nincs hosszú távú béke.

„Jó dolog” történik? Örülsz, fel vagy dobva! Egy ideig…, amíg „rossz dolog” nem történik. Akkor azután le vagy sújtva, magad alatt vagy, esetleg bosszús, vagy ideges vagy. Mit csinálsz ilyenkor? Valld csak be, próbálod valamivel elterelni a figyelmedet és rögtön keresed a pótszereket. Súlyosabb formában ez esetleg alkohol, drog, enyhébb formában energia ital, csokoládé, kedvenc kaja, vagy elsírod a bánatodat valakinek és megkönnyebbülsz, esetleg hibáztatsz másokat és közben magadat győzködöd az igazadról – a düh energiájával lendíted ki magad a gödörből, odabújsz valakihez, stb.

angyalördög

 

Mi a „jó dolog” vagy a „rossz dolog”? Olyan dolog, amit múltbéli információk, emlékek, kialakított értékrend alapján, legtöbbször – vélt – érdekeid szerint pozitívnak vagy negatívnak ítélsz.

Valójában mindannyiunk elméje a maga behatárolt érzékelő képességével folyamatosan gyűjti, rendszerezi, kategorizálja az információkat, minősít, elraktároz. A döntéseinket ezen szubjektív és korlátozott információ halmaz szabja meg.
Ez persze nagyon hasznos, akár életmentő is tud lenni. Például, ha egyszer megégetted a kezed, nyilván emlékeid miatt nem nyúlsz a forró kályhához többet.
Mi van azonban akkor, ha ennél összetettebb, nem fizikai dologról van szó? Ha például élettörténeted és gondolkodási sémáid, mechanizmusaid alapján kitűzted célul, hogy a cégnél, ahol dolgozol, bizonyos magasabb pozícióba kerülj. Ráhajtasz, sikerül és előléptetnek. Ekkor nyilván az előléptetés egy „nagyon jó dolognak” tűnik. Kérdés, tényleg „jó-e”, pl. neked való-e, bírod-e a vele járó terheket és hogy nincs-e „jobb”, azaz pl. nem lennél-e hosszabb távon boldogabb és nyugodtabb, ha maradnál a jelenlegi helyeden, vagy ha valami mást, akár teljesen mást csinálnál máshol? Na és persze az is kérdés, élvezted-e a célodhoz vezető utat, vagy harcok és komoly áldozatok árán érted el?

 

Amíg a pusztán a múltadon alapuló, énképeddel való azonosulás és a „rólad” szóló információk alapján alakítod ki jövőképedet és ezek alapján hozol döntéseket, az hosszú távon sosem lesz kielégítő. Az ego valamilyen téren mindig többet akar majd.
Ha pl. nagyon a fizikai dolgokkal azonosulsz, azok alkotják énképed jelentős részét, akkor mindig nagyobb házat, kocsit, izmokat, szebb és fiatalabb partnert, stb. akarsz majd. Ha magasabbra helyezed magad másoknál a „szellemi” ranglétrán, akkor esetleg tudományos, címeket, vagy különféle képesítéseket, bizonyítványokat gyűjtesz. Ha spirituális szinten különbözteted meg magad másoktól, akkor esetleg a lemondással kapcsolatos gondolatmintáid tartanak fogva, megakadályozva anyagi boldogulásodat, vagy pl. magad sem veszed észre, hogy pont a saját hangoztatott elveiddel szemben lekezelsz vagy leminősítesz másokat és nem vagy nyitott új dolgok befogadására sem. Talán eluralt az ún. „spiri egó”.

Mi akkor a megoldás?

Az, hogy magasabb, integráltabb nézőpontból lásd a történéseket és benne magadat. Jó, de hogyan is tudnám ezt megtenni? – kérdezheted. A megvilágosodott bölcsek, szent emberek megadják erre a választ nekünk. Mondandójuk leginkább közös elemei:

Válj teljes megfigyelővé minden érzékszerveddel, válj eggyé a jelen pillanattal, az „itt és most”-al, tedd félre a kategorizálást és az ítélkezést, iktass be szüneteket, csendet a folytonos gondolkodás folyamába, egyszóval hagyd az Életet hatni rád! Hagyd, hogy egy magasabb intelligencia tudása áramoljon beléd és érezd meg közösségedet ezzel a nem fizikai, mindent átható Lényeggel (bárhogy is nevezd világnézeted szerint).
A paradoxon: Ha átadjuk az irányítást a felsőbb intelligenciának, nem válunk kiszolgáltatottá, sőt történetesen az életünk boldogabb, békésebb, szeretetteljesebb lesz és a szabadság érzetünk is megmarad.

Török Zoltán
hatékonyságfejlesztő tréner, AMM terapeuta
MOST Közösség koordinátor

MOST Közösség oldalak:

facebook: https://www.facebook.com/mostkozosseg

youtube: https://www.youtube.com/mostkozosseg

 

Author: Zoltán

Leave a Reply