Home Tudatos jelenlét (mindfulness) coaching

Tudatos jelenlét (mindfulness) coaching

Tudatos jelenlét (mindfulness) coaching

A tudatos jelenlét coaching tartalmának rövid ismertetése:

A coaching mint módszer az ügyfél/coacholt személy (coachee) céljainak elérését oly módon segíti, hogy megfelelő támogató atmoszféra mellett, célzott, nyitott kérdések és helyenként finom rávezetés által átgondoltatja vele a témát, tudasíttatja vele gondolatait, érzéseit, elemezteti a lehetséges megoldásokat. Pozitív esetben a felek egymásra hangolódnak és a bizalmi légkörben a megoldások is kibontakoznak a coachee számára. A folyamat a tanácsadástól leginkább abban különbözik, hogy a coach direktben nem, illetve esetleg csak kifejezett elakadás és kérés esetén ad tanácsot. Alapvetően hagyja a coacheet, hogy a témát „átdolgozza”, átengedje magán és a teendőket, következő lépéseket maga ismerje fel. Így a coachee a megoldásokat általában teljesen magáénak érzi és elkötelezettebben hajtja végre amit szükségesnek érez, ahhoz képest, mintha egy tanácsadás keretében „kész” megoldásokat, útmutatást kapna.

A tudatos jelenlét (mindfulness), az „itt és most” megélése, a bel- és külvilág érzékelése, megfigyelése nyomán keletkező belső tapasztalásokra való figyelem, tudatosság, elfogadással, ítélkezés nélkül.

MindfulnessA tudatos jelenlét coaching abban segít, hogy a coachee meditációk során és különböző helyzetekben, illetve a mindennapi tevékenységek során is jobban felfedezze, tudatosítsa működését, testi érzeteit, felismerje „robotpilóta” gondolati tevékenységét, az érzéseit, ítélkezés nélkül elfogadással. Hogy jobban be tudja építeni a mindfulnesst az életébe, elhárítsa ennek akadályait. A mindfulness gyakorlása által a személy felesleges szenvedése csökken, önismerete elmélyül, autonómiája, tudatossága, kreativitása, valamint energiaszintje nő,  testi-lelki boldogság szintje megemelkedik. Jobban tud kapcsolódni másokhoz.

Spirituális szempontból elmondható, hogy a tudatos jelenlét gyakorlása  (kisebb-nagyobb eltérésekkel a rituálék terén) megtalálható minden nagy vallás gyakorlatában.
Egyes világnézeti megközelítésekben (pl. Eckhart Tollénál) az itt és mostban levés egyfajta kapuként kerül definiálásra, amely a bennünk levő valódi, a személy szintjét meghaladóan intelligens és teremtő Én teljesebb megnyilatkozásához enged utat. Ezen tanítások a fentebb felsorolt pozitív hatásokat is végső soron ezzel magyarázzák. (Lásd pl. Eckhart Tolle: A most hatalma, illetve az Új Föld c. könyveit.)

Tudományos vizsgálatok alapján a tudatos jelenlét (és ezáltal az ezen alapuló coaching) a spirituális magyarázatoktól teljesen függetlenül, önállóan is nagyszerű eredményeket hoz az emberek életében, ahogy az fentebb említésre került. Különösen stresszcsökkentő, közérzet javító és teljesítményfokozó hatása miatt népszerű manapság a téma, ezért szerveznek különböző cégek, szervezetek mindfulness tréningeket, tanfolyamokat, ezért építik be a témát a coaching folyamatokba.

A tudatos jelenlét coachingban lelki szempontból egészséges személyek vehetnek részt. Pszichiátriai kezelés alatt állók részére nem, illetve csak kifejezett írásos orvosi javaslat esetén lehetséges. A mindfulness coaching nem terápia, nem kezelés és nem helyettesít orvosi, illetve orvosilag szükséges beavatkozásokat.

A coach rövid bemutatása:

Török Zoltán, nemzetközileg akkreditált mindfulness  tanárképzőt (1. és 2. szint) végzett life és üzleti coach, személyes és csoportos hatékonyság tréner, több mint 20 éves tapasztalattal emberek fejlesztésében.
A Holmen Kft. ügyvezetője, a MOST Közösség és az Eckhart Tolle Budapest Helyi Csoport alapító tagja és koordinátora.
Eredeti végzettsége közgazdász, emellett OKJ-s alternatív mozgás és masszázsterapeuta végzettséggel is rendelkezik.

 

Elérhetőségek:
+36 30 6970790 vagy +36 30 6510023
ztorok@holmen.hu vagy torok.zoltan@mostkozosseg.hu

 

Author: Szerk

Leave a Reply