Az önismeret és az egészség

Mindfulness

Hogyan függ össze az önismereted az egészségeddel?

Mennyire vagy stresszes?
Milyen gyakran hajtod túl magad?
Optimista beállítottságú vagy?
Mennyit időt töltesz a múltba révedbe, régi sérelmeken rágódva?
Áldozatnak érzed magad, akivel az élet csúnyán elbánt?
Mennyire érint mélyen a kritika?
Mennyire vagy önálló és mennyire vállalod tetted következményeit?

A fenti kérdések egy része közvetlenül, más része közvetetten, de szorosan összefügg az egészségi állapotoddal. A lista természetesen bővíthető.

Viselkedés mintáink az alapján alakulnak ki, hogy milyennek látjuk, hisszük a világot és milyen stratégiát választunk a boldogulásra. Adott helyzetekben, sokszor rendszeresen, visszatérően és hosszú távon ezek alapján cselekszünk. Mintáink nagyrésze már a gyermekkorban kialakult és rögzült, mert akkor, másokra utaltságunk miatt, akár az életben maradásunk is függhetett attól, hogyan reagálunk egy-egy nehéz helyzetre. Vagy legalábbis gyermekként így hittük.

Például, ha szüleinktől kevés törődést kaptunk, kialakulhatott bennünk az értéktelenség érzése, illetve a „nem vagyok fontos” érzés. Meglehet, hogy ilyenkor a tőlük vágyott figyelem energiát máshonnan próbáltuk megszerezni, akár „rosszaság” árán is. Felnőtt korban ez utóbbi megfelelői lehetnek pl. az indokolatlan balhézás, magunk veszélyes helyzetekbe keverése, más módon való kitűnni vágyás. Nem nehéz belátni, hogy ilyen esetekben akár konkrét fizikai sérülésekkel is végződhez a dolog, nem beszélve az egészséget károsító gyakori stresszről. Ha a szóbanforgó személy ilyenkor szembenéz a viselkedésmintájával, van motivációja a változtatásra és eldönti, hogy változtatni szeretne, akkor megfelelő segítség mellett képes felszámolni a káros, mélyen rögzült automatizmust és így rendkívül sokat tesz testi-lelki egészsége, egész élete jobbításáért. Megváltoztathatja korán megírt úgynevezett „sorskönyvét”.

Török Zoltán 
tréner, coach, előadó

Ha többet szeretnél megtudni a témában, figyelmedbe ajánljuk 2018. szeptember 22-23. és 29-én tartandó gyakorlatias fejlesztő workshopunkat „ÉN, az Élet ereje” címmel. Ennek keretében részletesen foglalkozunk többek között a sikeresség és a munkahelyi hatékonyság témakörökkel is.

További kiemelt témák a workshopon: személyes hatékonyságunk általános fejlesztése (érzelmi intelligencia, kommunikáció, (pár)kapcsolati kérdések, stb.), illetve saját teremtő erőnk kibontakoztatása.

Részletes információ, regisztráció: https://mostkozosseg.hu/programok/en-az-elet-ereje/

Author: Zoltán

Leave a Reply