Párkapcsolati kérdések

Párkapcsolati kérdések

Párkapcsolati kérdések – 1. rész

„Az akarás sokszor nagyobb gát, mint lehetőség”

 

  • Milyen típusú pár illik hozzám?
  • Melyek azok a tulajdonságaim, amik segítenek a párkeresésben és melyek gátolnak?
  • Milyen esélyeim vannak a megfelelő pár kiválasztására?
  • Min kell változtatnom ahhoz, hogy a számomra ideális partnert meg tudjam találni és meg is tudjam tartani?

Ezek a kérdések a mindennapokban foglal-koztatják a férfiakat is és a nőket is.
Vajon mennyi időt szánunk arra, hogy ezeket a felmerülő kérdéseket ténylegesen megvizsgáljuk, megválaszoljuk és utánanézzünk a kétségeink valódi okainak?

Megtapasztalhattuk, hogy könnyű másoknak okos tanácsokat adni, egészen addig, míg nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy nekünk is választanunk kell. Akkor viszont máris jön a pánik, bizonytalanság és nem tudjuk mi a helyes döntés. Félünk attól, hogy nem találjuk meg az „igazit”, vagy, ha mégis, akkor rettegünk attól, nehogy elveszítsük Őt. A környezetünkben élők nagy hatással és befolyással lehetnek ránk, mivel a bizonytalanságunk látványos, folytonos kérdőjeleket hordoz magában. Szeretnénk olyan módon élni, ami biztosíthatja az egész jövőnket és megadja a párkapcsolati bizonyosságot arról, hogy szerethetőek vagyunk egy egész életen át. A partnerkeresés sok energiát és időt igényel, ha az a szokásos félelmi rendszerünkön keresztül működik. Kétségek önmagunkban, szerethetőségünkben, elfogadásunkban… stb. A partner is ezt tükrözi.
Érdemes a tükörképet felismerni és hasznosítani saját életünkben, ahhoz, hogy ténylegesen megtaláljuk azt a fajta kapcsolódást illetve párkapcsolatot, ahol teljesen önmagunkként tudunk jelen lenni, anélkül, hogy az bárkinek szúrná a szemét és konfliktust okozna.

Horváth Mónika       
író, előadó, párkapcsolati tanácsadó

Ha többet szeretnél megtudni arról, mitől lesz jó egy párkapcsolat és hogy hogyan is működnek a tükrök illetve tükörképek a kapcsolatokban, az életünkben, figyelmedbe ajánljuk 2018. szeptember 22-23. és 29-én tartandó gyakorlatias fejlesztő workshopunkat „ÉN, az Élet ereje” címmel. Ennek keretében több órát foglalkozunk ezekkel a témakörökkel.
További kiemelt témák a workshopon: személyes hatékonyságunk fejlesztése (érzelmi intelligencia, kommunikáció, konfliktuskezelés, stb.), illetve saját teremtő erőnk kibontakoztatása.

Részletes információ, regisztráció: https://mostkozosseg.hu/programok/en-az-elet-ereje/

Párkapcsolati kérdések – 2. rész

A kétségek és félelmek felismerése

  • Hogyan viselkedj, ha válságba jutott a párkapcsolatod?
  • Kinek a viselkedése okozza a konfliktusokat, és hogyan lehet másképpen viselkedni?
  • Hogyan szerezd vissza az elkóborolt párodat?

Válságba jutott kapcsolatok, házasságok esetében szintén érdemes megvizsgálni a kiváltó okot, ami ha nem kerül felszínre, biztos ismétlésre talál a következőben és a következőben és a következőben…, mivel magamat viszem mindegyikbe és ez tükröződik vissza a másikon keresztül. Hogy hogyan? ….

Sok lehetőség van az életben, amiről azt gondoljuk, hogy én már mindent megpróbáltam, és mégsem működik. Vagy esetleg gondolhatjuk azt is, hogy én már megváltoztam, ennél többet már nem tudok tenni a másikért, már mindenki hülyének néz a környezetemben, miben bízok még… stb. Miközben ezek a gondolatok foglalkoztatnak, a kapcsolatom romokban folyamatosan hever. Van egyáltalán ebből bármilyen kiút? Nem sok esélyt láthatunk, ha érzelmileg teljesen azonosultunk már a meglévő problémákkal, hiedelmekkel, amiket talán észre sem veszünk. Biztos, hogy a másikban van a hiba? Ilyenkor jön a szokásos mondat, hogy tudom én is hibás vagyok, de… Viszont mikor tényleg arra kerül a sor, hogy felismerődjön a konfliktus kiváltó ok rám vonatkozó része, akkor igen heves vita és ellenállás kíséri ezt az utat..  Vajon miért? Miért félünk ennyire saját magunkkal szembenézni úgy, hogy közben a másikat használhatjuk tiszta tükörnek? A saját hitrendszerünk felismerése és meghiúsulása igen nagy érzelmi válsággal járhat, amit inkább elkerülnénk, mintsem belemennénk és megvizsgálnánk azokat. Ekkor jön a szokásos mondatom, hogy „Az élet addig ismétli önmagát, míg másképp nem merünk dönteni!”

A változásra való lehetőség soha nem „majd fog eljönni”, hanem „most van itt”. Addig, míg folyamatosan odázzuk a megoldást és az arra mutató lehetőségeket, addig még valójában nem szenvedünk eléggé és nem akarunk igazán változtatni. Ezért keressük mindig a felszínes megoldásokat, hogy megnyugtathassuk magunkat: „Én megtettem mindent, de semmi nem működik.”

Biztos ez az igazság? A lehetőség mindig ott van az orrunk előtt, érdemes rá igen mondani még akkor is, ha az nem az általunk elképzelt módon adja oda magát nekünk.

Horváth Mónika       
író, előadó, párkapcsolati tanácsadó

Ha többet szeretnél megtudni arról, mitől lesz jó egy párkapcsolat és hogy a változtatástól való félelmeink miként akadályozzák meg, hogy boldog kapcsolatban éljünk, illetve hogy úgy általában is boldog életünk legyen, valamint megoldásokat is szeretnél, figyelmedbe ajánljuk 2018. szeptember 22-23. és 29-én tartandó gyakorlatias fejlesztő workshopunkat „ÉN, az Élet ereje” címmel. Ennek keretében több órát foglalkozunk ezekkel a témakörökkel.
További kiemelt témák a workshopon: személyes hatékonyságunk fejlesztése (érzelmi intelligencia, kommunikáció, konfliktuskezelés, stb.), illetve saját teremtő erőnk kibontakoztatása.

Részletes információ, regisztráció: https://mostkozosseg.hu/programok/en-az-elet-ereje/

 

Author: Zoltán

Leave a Reply