Home Eckhart Tolle: A boldogság titka

Eckhart Tolle: A boldogság titka

Eckhart Tolle: A boldogság titka

Eckhart Tolle: A boldogság titka

forrás: http://www.tolleteachings.com/secret-to-happiness.html

fordítás: MOST Közösség

Sok ember aki úgy dönt, hogy a spirituális utat választja, azért teszi. mert boldogtalan, hiány érzete van, vagy reménytelenül szerencsétlennek érzi magát. Olyan életet élnek, amelyből hiányzik az értelmes cél, amelyet üresnek éreznek, amely dühvel és szorongással, vagy kínzó érzelmekkel teli.  Akár enyhe, akár súlyos, a fájdalom maga nagy motiváló erő, amikor a pszichológiai és a spirituális növekedésről van szó. Azt lehet mondani, hogy ez olyan haszon, amelyet a fájdalom és szenvedés nyújt az emberi lények számára.

Az érzelmi fájdalom és lelki szenvedés gyakran depresszióként vagy boldogtalanságként jelentkezik. Az emberi természet része, hogy boldogságot, teljes, megelégedett és színes életet kíván. Amikor rés van ezen kívánság és életünk valósága között, akkor talán nagyon izgat minket, hogy megtaláljuk, mi hoz nekünk boldogságot.
Két lépés vezet a boldogabbá váláshoz.

Először meg kell értenünk, miért vagyunk boldogtalanok. Dióhéjban: azért vagyunk boldogtalanok, mert csapdába estünk kicsi, egós személyiségünk  határai között – azonosulva hamis énünkkel, aki nem az, aki valójában vagyunk. Az egó folyamatosan a múlttal és a jövővel van elfoglalva, amelyek egyformán hamis valóságok, abban az értelemben, hogy egyik sem MOST történik. Minél kevésbé tapasztaljuk meg magunkat és az életet a jelen pillanatban, ahol a valóság létezik, annál valótlanabb és hamisabb lesz az életünk, és annál kevésbé leszünk boldogok. Ennek megértése elkezdi majd  elősegíteni megszabadulásunkat az egótól és annak csapdáitól, valamint azt, hogy egyre inkább a jelen pillanat életteliségében éljünk.

A második megközelítés ahhoz, hogy boldogabbak legyünk, abban a kis titokban rejlik, amely nagyon egyszerű és nagyon hatásos: fogadd el ami van. A nagy indiai filozófus és spirituális tanító J. Krishnamurti nem sokkal halála előtt egy leckében fejezte ki ezt a titkot. Azt mondta hallgatóságának: “Akarjátok tudni a titkomat?… A titkom az, hogy nem törődöm azzal, hogy mi történik.”

Nem törődöm azzal, hogy mi történik. Más szavakkal:

“Úgy fogadom el a jelen pillanatot, ahogy az van.”

“A jelen pillanat a barátom és nem az ellenségem.”

“Összhangban vagyok azzal, ami van, ahogyan az van, ebben a pillanatban.”

“Bármi is történik ebben a pillanatban, az rendben van, se nem jó, se nem rossz. Csak van.”

A boldogság titka az ítélkezés és a dolgok milyenségével kapcsolatos ellenállás elengedése. Amikor elfogadjuk azt ami van és összhangba hozzuk magunkat vele, nem arról van szó, hogy megadjuk magunkat a sorsnak amelyet vagy szeretünk vagy nem. Feltöltjük magunkat békével, nyugalommal és a világosság érzésével, amely lehetővé teszi, hogy bölcs, nem-reaktív döntéseket hozzunk a körülményeinkről.

Amikor elfogadással és ellenállás nélkül megbarátkozunk a jelen pillanattal, békésebbnek és kevésbé megosztottnak érezzük magunkat aközött amit kedvelünk és amit nem. Ahhoz, hogy boldogabb légy, barátkozz meg azzal, ami van.

Íme egy kérdés amit a napod során rendszeresen feltehetsz magadnak:

“A jelen pillanatot a barátommá, vagy az ellenségemmé teszem?”

 

Author: Zoltán

Leave a Reply