Tajcsi

„A fizikai testet is bevonó spirituális gyakorlatokat, mint amilyen a tajcsi, a csikung és a jóga, egyre nagyobb mértékben fogadja be a nyugati világ. Ezek a gyakorlatok nem teremtenek elkülönülést a test és a lélek között, és segítenek meggyengíteni a fájdalomtestet. Fontos szerepet fognak játszani a globális fölébredésben.”
Eckhart Tolle: Új Föld

tai-chi montázs

 

 

Harcművészet és  egészségvédő gyakorlat rendszer

A tajcsinak célja szempontjából ez a két fajtája van, amelyek persze nem különülnek el nagyon élesen egymástól. A Kínából származó rendszer kialakulása idején a katonák egészségesen tartása, egészség javítása mellett a hatékony önvédelem is cél volt. Ma is ezek a fő célok a gyakorlásban, viszont a módszer, amely egyben mozgásmeditáció, az egész világot meghódította, foglalkozástól, nemtől, életkortól függetlenül.

Kigyógyultam az allergiából!

Igen, gyakorlatilag csak tajcsival, minden egyéb fizikai beavatkozás, gyógyszer szedése nélkül.

Három évig a „taknya-nyála összefolyik” (elnézést a vizuális típusoktól!) állapotban voltam augusztustól októberig. Természetes gyógymódok iránti nyitottságom miatt több dolgot is kipróbáltam, de nem használtak. Aztán egyik nap egy bevásárló központ „elfekvő” DVD-i között egy aranyat találtam. A film könnyű tajcsi gyakorlatsort mutatott be, motiváltan kezdtem gyakorolni, napi rendszerességgel. Amellett, hogy nyugodtabb is lettem, éreztem a vibrálást a testemben, különösen a tenyereimben. Hamarosan egy-egy ponton enyhe nyomást, fájdalmat éreztem. E pontokat beazonosítva azt találtam, hogy azok egyes meridiánok (testi energia csatornák) fő pontjai voltak. Azonnal masszíroztam ezeket a gyakorlás után, illetve egy-két alkalommal párom akupunktúrát is alkalmazott rajtuk. Fokozatosan megszűntek a nyomás érzések, majd az allergia is teljesen eltűnt! Azóta sem tért vissza. Számomra ez egyszerre a tajcsi és a hagyományos kínai orvoslás hatásosságának örömteli bizonyítéka. Azóta mindenfajta oktatásom, tréningem során alkalmazom a tajcsit frissítő és a mostba, a jelen pillanatba vivő gyakorlat gyanánt, propagálva azt.

Az már „csak” hab a tortán, hogy ahogy a világ egyik, – ha nem a legnagyobb, – élő spirituális tanítója, Eckhart Tolle is kiemeli: a tajcsi nagy szerepet játszik az elme lecsendesítésében, a jelen pillanatba vivő, illetve abban tartó módszerként. A „mostban levés” állapota kapu valódi, legmélyebb, egótól szabad, másokkal egy, szeretetteljes önmagunk felé.

TE is tudod gyakorolni!

Láthattad, olvashattad, hogy Kínában és a világ más részein több millió ember napi rendszerességgel gyakorolja a tajcsit (és a csikungot) csoportokban, pl. reggelente parkokban és egyénileg az otthonaikban. Magam is tapasztaltam, hogy a legszélesebb korosztály vesz részt e testmozgásban, a néhány évestől az egészen idősekig. Volt olyan társunk az edzéseken ahova jártam, akinek hiányzott egy végtagja, mégis egyik leglelkesebb tréningező volt! Egyszóval majdnem mindenkinek megadatik, hogy csinálja, ha szeretné.

Akarod-e a belső békét, a testi-lelki gyógyulást, érezni az Élet és az életerő magas frekvenciájú áramlását, vibrálását benned és körülötted?

A tajcsi egy lehetséges út, illetve az út része. Szeretettel ajánlom!

Török Zoltán hatékonyságfejlesztő tréner, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta

Következő tanulási lehetőség a MOST Közösségben:

2015. november 19.  18.00-tól 19.00 óráig, a MOST Közösség Központjában.

Author: hawaiilany

Leave a Reply